Det du må huske på når du vurderer å start en ny restaurant

Hvis du drømmer om å starte en helt egen restaurant, kan det faktisk være på sin plass å se nærmere på hvilke muligheter som finnes der ute. Det er selvfølgelig ikke for alle å åpne og drive et spisested, men samtidig trenger det ikke å være umulig. Hvis du for eksempel kan overta et eksisterende lokale, trenger du nesten bare å sette opp en krittavle og åpne dørene?

Tenk over økonomien først – før du begynner å drømme

Selv om man helt klart må ha en visjon og en drøm for å finne inspirasjon til en egen restaurant, er det svært viktig at man raskt også begynner å tenke over de økonomiske aspektene ved det å drive en restaurant. Det er viktig å ha et godt og realistisk forhold til hvor mye penger som må investeres i utstyr – alt fra tallerkener og bestikk til krittavle og servietter. Hvis man har lite erfaring og er usikker på hva man kan forvente, er det særlig viktig å begrense investeringene.

Det er dessuten avgjørende å ta høyde for at det vil ta tid før man kan hente ut noe overskudd fra virksomheten. Hvis man kommer fra en trygg tilværelse som vanlig ansatt, er det ekstra viktig å huske på at du ikke vil ha stabil inntekt.

Sørg for orden og system fra dag én – unngå problemer senere

Skatt, HMS og matsikkerhet er definitivt ikke temaer som skaper engasjement og glede, men det er helt avgjørende at man bruker tid på slike litt mer administrative oppgaver allerede fra dag én.

Hvis man kommer på etterskudd med skatt og moms, kan det være ekstremt utfordrende å hente seg inn igjen. Det samme gjelder for mangelfulle rutiner knyttet til HMS, matsikkerhet og arbeidsmiljø. Sørg for å etablere effektive og ukompliserte rutiner helt fra oppstart, da blir det også mye enklere å beholde kontrollen underveis.